czwartek, 18 maja 2017

Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

                                     Szczypiorek, to gatunek  z rodziny czosnkowatych. Jest hodowany od bardzo dawna  i wykorzystywany jako: warzywo, przyprawa,  zioło lecznicze oraz w celach dekoracyjnych. Liczne, odziomkowe rurkowate liście posiadają lekko pikantny smak, którego walory doceniany jest w kuchniach całego świata, począwszy od najbardziej prostych do tych najwykwintniejszych.

                                                               Chives.eng
Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

                      Czosnek szczypiorek, możemy wysiać bezpośrednio do gruntu lub do pojemników pod koniec kwietnia, gdy minie  zagrożenie wiosennych przymrozków. Nie musimy być posiadaczami dużego ogrodu, czy
warzywnika. Pojemnik na balkonie, tarasie w zupełności wystarczy. Drugim sposobem nabycia nowych egzemplarzy jest podział rozrośniętej bryły korzeniowej.
                      Sadzonki, czy wysiewane ziarna, umieszczamy w przepuszczalnej, żyznej glebie  o odczynie neutralnym lub lekko zasadowym. Miejsce może być słoneczne lub lekko ocenione, ważne, aby promienie w szczytowych godzinach swojej pracy nie paliły rośliny.
Podłoże powinno być średnio wilgotne. Nie za mokre, ponieważ to doprowadzi do gnicia kłącza, nie za suche, gdyż wówczas roślina nie będzie miała wystarczającej ilości wody do zdrowego rozwoju.


Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

                                  Ta wieloletnia bylina, powinna być co trzy, cztery lata rozsadzana. Zbytnie zagęszczenie niewielkich cebulek, sprawi, że rurkowate soczyście zielone listki, staną się bardziej wiotkie, a i wygląd rośliny stanie się mniej atrakcyjny. Poza tym, pomimo wiosenno-letniego nawożenia nawozem do warzyw ( dwu, trzykrotnie w sezonie), wiadomo, ziemia się wyjaławia, a więc przesadzanie, będzie także miało na celu dostarczenie najbliższemu otoczeniu cebulek witamin i substancji odżywczych.
                              Przy zachowaniu odpowiednich warunków uprawy, możemy oczekiwać, że nasza roślina dorośnie od 25 , nawet do 60 centymetrów ( w zależności od odmiany).
 Poza, najczęstszym zapotrzebowaniem do kuchennych rewolucji, roślina ta również nadaje się do zdobienia naszej zielonej przestrzeni. Pamiętajmy jednak, nie ścinając różowych lub fioletowych kwietnych baldachów, doprowadzamy do tego, że szczypiorek dwoi się i troi, aby rozgospodarować energię i substancje odżywcze dodatkowo na kwiaty. Najrozsądniej więc, zasadzić go jako warzywo, do celów użytkowych, a jedną donicę lub wygospodarowane niewielkie miejsce w ogrodzie przeznaczyć do wysiewu nasion, gdzie roślina będzie spełniała funkcję ozdobną.

                                
Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

                              Kwietne baldachy zaczynają kwitnąć, po 'ciepłej zimie' i gdy w osłoniętym miejscu, już pod koniec kwietnia i mogą się utrzymywać nawet do połowy sierpnia. Gdy będziemy obrywali przekwitnięte kwiaty, pod koniec lata może się powtórzyć kwitnienie na pojedynczych pędach.
Kwitnące kwiaty mogą być także bardzo dekoracyjną, jadalną ozdobą potraw. Ich smak jest tylko nieznacznie silniejszy od rurkowatych liści.
                         Przy odpowiedniej wilgotności podłoża i wiosennej, rosnącej temperaturze, nasz szczypior będzie rósł jak na drożdżach. Na bieżąco możemy wykorzystywać część jego listków do przygotowania sałatek, na kanapki, do ozdoby dań, a także do przygotowania pesto.
Podłużne, rurkowane listki tniemy nisko, aby nie zakłócić polityki gospodarowania substancjami odżywczymi rośliny. Niech inwestuje ją w nowe listki, a nie przydługie kikuty, pozostałość po uciętych.

 

Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

                           Zbiór tego warzywnego dobra wcale nie musi się zakończyć z nadejściem zimnych, mroźnych miesięcy. Możemy prowadzić hodowle na własne potrzeby na kuchennym parapecie.
 I, praktycznie przez cały rok, ten magazyn witamin i minerałów mieć na wyciągnięcie ręki. Witaminy C, B2 oraz karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor oraz sód. Te wszystkie dobra mają korzystny wpływ:
* na obniżenie ciśnienia krwi,
* są moczopędne,
* korzystnie wpływają na proces trawienny,
* dodają energii,
* działają antyseptycznie.
  Używając roślinę do celów kuchennych, warto mieć posadzonych więcej niż jedną kępę. Wówczas, gdy jedną z nich przerzedzimy, bez oporów od maja do sierpnia, możemy ją przyciąć na całej szerokości ( około 10 centymetrów od powierzchni gruntu). W ten sposób odmładzamy roślinę. Odbiją nowe smaczne listki, a zanim urosną do potrzebnego nam rozmiaru, będziemy korzystali z drugiej kępy. I tak zmiennie.

                    Nie tylko starożytna medycyna i współczesne ziołolecznictwo, korzystają z dóbr, które oferuje nam szczypior. Nie jest wymagający w uprawie, korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. I oczywiście, trzeba wspomnieć, także posiada walory dekoracyjne, które przydadzą urody każdemu ogrodowemu, czy mieszkalnemu zakątkowi.


Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook
     (IX)


 
 
 
Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook
 
 
 

Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek, szczypiorek - Bieslook

 
 
 
        

Allium - Czosnek (gatunki) - Look (soorten) ( foto )



Przypisy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chives
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczypiorek
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bieslook
Licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz