środa, 11 kwietnia 2018

Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro


Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro
'Hawaiian Punch' (Taro)


                                        My mamy ziemniaki, a na Pacyfiku, od wielu tysięcy lat uprawia się kleśnice. Oczywiście, to spore uproszczenie (nie wszyscy lubią zajadać ziemniaki ;)), ale wiadomo w czym rzecz.  Macierzyste tereny uprawy eddo, to strefa tropikalna i subtropikalna, więc jeśli chcemy nie tylko posmakować w rewolucjach kulinarnych bulw, to powinniśmy przed rozpoczęciem uprawy,
sporo się nauczyć - teoretycznie.
                                         Jest wiele odmian, kultywarów. Kiedyś taro oraz eddo, były traktowane taksonomicznie oddzielnie, dziś definiuje się je pod wspólna nazwą celocasia esculenta.


                                             Eddoe.eng
Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro


                                     W zależności od kultywaru, bylina ta wyrasta od pół, nawet do dwóch metrów wysokości. Części nadziemne, to skrócona łodyga i odziomkowe, czasami imponujących rozmiarów liście. Są zielone szerokostrzałkowe, przypominają swoim kształtem strzałkę,
bądź serduszko. W środku okresu wegetacyjnego, odbywa się kwitnienie. Rzadko jednak spotykana w europejskich uprawach. Kwiaty kolbowate, w kolorze brudnej bieli. Im większe liście, tym możliwość spotkania bardziej okazałego kwiatostanu.
                                     Części te, także są stosowane w regionalnym ziołolecznictwie. Najbardziej pożyteczne z tej rośliny dla człowieka, są bulwy. Ich wielkość także może być zróżnicowana; są odmiany, gdzie egzotyczne 'kartofle' ważą 5 kilogramów, a i są takie, gdzie 300 gramów. Przy porównaniu z ziemniakami, także tutaj mamy do czynienia z bogactwem skrobi, oraz witamin z grupy B. Jednak jest tutaj i przysłowiowa łyżka dziegciu, a dokładnie szczawian wapnia. Nasze enzymy trawienne postrzegają tę substancję jako szkodliwą, dlatego decydując się na kuchenne rewolucje z kalokazją jadalną w roli głównej, odpowiednio długo poddawajmy ją obróbce termicznej. Gotujmy, nawet jeśli później mamy użyć ją do pieczenia, czy smażenia.
                                   Mieszkańcy stref tropikalnych, nie muszą być tak ostrożni, 'wcinają' nawet sałatki z dodatkiem surowego taro, ale gdyby ich poczęstować sosem z grzybów jadalnych, zebranych w polskich lasach, sytuacja byłaby analogiczna - niedostosowane enzymy trawienne i silne zatrucie bez dwóch zdań. 


Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro


                                    Smak kleśnicy, to jakby bardziej słodki, wodnisty ziemniak. Już po pierwszym kosztowaniu, jeśli posiadamy doświadczenie w 'kucharzeniu' sami ocenimy z jakimi potrawami będzie smakowała najwyborniej ( z żeberkami na słodko, podgotowane grilowane itd.).
                                    W Polinezji, odpowiednio przygotowane liście, tracą swoją kwasowość i są tak jak u nas 'szpinakiem', pełnym bogactwem witamin i witamin (szczególnie młode).
                                    Jeśli chodzi o uprawę, gdy nie posiadamy szklarni, pozostaje nam do dyspozycji czas od maja do końca września. Kleśnica nie jest mrozoodporna. Musielibyśmy wyszukać odpowiednią odmianę, która będzie miała szansę przejść cały okres wegetacyjny.
                                  Wówczas potrzebne jest słońce, ciepło, wysoka wilgotność i przynajmniej średnio żyzne, jeśli nie próchniczne podłoże. Gleba przepuszczalna, o stałej umiarkowanej wilgotności. Dokarmiany, zakupionym nawozem organicznym, według wskazówek na etykiecie.
Po wykopkach, zabezpieczamy bulwy. Część będzie do spożycia, część druga (jako ,że mamy do czynienia z byliną) z  przeznaczeniem na rozsadę z początkiem kolejnego sezonu wegetacyjnego.
Miejsce zaciemnione, przechowywane w kilku warstwach suchego piasku, gdzie brak zagrożenia dużą wilgotnością.  Optymalna temperatura pomiędzy 8, a 12℃.


Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro
'Hawaiian Punch' (Taro)





Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro
'Hawaiian Punch' (Taro)






Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro







Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro







Colocasia esculenta - Kalokazja jadalna, kleśnica - Eddoe, Taro






Przypisy:
Licencja: [CC-BY-SA 3.0 Deed]
https://en.wikipedia.org/wiki/Eddoe
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolokazja_jadalna
https://nl.wikipedia.org/wiki/Taro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz